Meny 0 Klikk & hent
0,-
Søk

OM OSS

Sandnes Uldvarefabrik AS ble etablert i Sandnes i 1888.
Skiftet i 2006 navn til Sandnes Garn AS.

Sandnes har tradisjonelt vært en industriby der Sandnes Uldvarefabrik, som ble etablert i 1888, har vært en av de mest sentrale bedrifter. Virksomheten har betydd mye for byens utvikling og hadde i starten lokalt eierskap. I 1995 ble Sandnes Uldvarefabrik kjøpt opp av Sagatex, men ble i 2000 kjøpt tilbake av lokale eiere.

Grunnleggere

Kort oppsummert om Sandnes Uldvarefabrik fra 1888 og fram til i dag…

1888; Etablering

Tidlig 1888 gikk en gruppe ledere fra byen Sandnes sammen og begynte å planlegge en garnfabrikk. Fabrikken skulle ligge nær vågen midt i Sandnes sentrum.
SANDNES GARN AS ble etablert under navnet Sandnes Uldvarefabrik i 1888 og er en av de eldste fabrikkene i Norge som produserer garn.

1889; De første bygningene

Planen med å bygge fabrikken nær sjøsiden ble satt til livs. 1889 var det første året for produksjon og salg.

1888-1905; De første ansatte

På det meste har det jobbet over 500 personer i fabrikken. Den første fargerisjefen, Johan Ludvigsen, jobbet på fabrikken fra starten i 1888 til 1915. Hans oppskriftsbok ble holdt svært hemmelig og var ikke engang tilgjengelig for de ansatte.

1905-1915; Vekst og profilering

Periode med vekst, profilering og optimistisk ledelse. I 1910 ble det avgjort å utvide fabrikken.

1932; Nye maskiner

De første kjemmemaskinene blir tatt i bruk. Dette var firmaets store stolthet.

1945-1962; Optimisme og utvikling

I 1946 brøt det ut brann i fabrikken, men firmaets resultat for dette året ble likevel positive.
I 1952 ble «Marius-genseren» lansert. Designet ble svært populært og er fortsatt det bestselgende designet i Sandnes Garns historie. Marius-genseren fikk navnet sitt fordi den var strikket til alpinisten og verdensmesteren Stein Eriksens lillebror Marius. Marius Eriksen var selv avbildet på original-oppskriften. Marius-genseren har siden da vært et symbol på norsk ski- og utendørsliv. Sandnes Garn eier rettighetene på strikkeoppskriften til «Marius»
I 1954 ble strikkeklubben «StrikkEss» startet. Dette ble en stor suksess med mer enn 50 000 medlemmer som hvert kvartal mottok medlemsblad med strikkenytt og oppskrifter.

1964-1974; Gulltider

Fram til 1970-tallet gikk Sandnes Uldvarefabrik veldig bra, men etter hvert som ullvareprisene på 70-tallet steg merkbart fikk fabrikken problemer. Sandnes Uldvarefabrik ble da slått sammen med Sandnes Kamgarn spinneri, men begge merkevarenavnene ble beholdt.

1975-1986; Brann og ny bygning

Sammenslåingen av Sandnes Uldvarefabrik og Sandnes Kamgarn spinneri ble en suksess. Firmaet ble en av markedslederne i Norge innen håndstrikkegarn. Det ble også eksportert til Danmark, Sverige, Finland, Tyskland og Japan.
Mandag 21. august 1978 brant fabrikken i Sandnes sentrum ned og fordi det gamle stedet ikke var tilpasset et moderne spinneri, ble en ny og moderne fabrikk bygget på Foss-Eikeland som ligger like utenfor Sandnes. I 1980 flyttet alle ansatte inn i nye lokaler, med nytt og moderne utstyr. Fabrikken holder fortsatt til på Foss Eikeland.

2000; Nye eiere

I 2000 fikk bedriften nye lokale eiere, der Harald Mjølne var hovedeier. Det ble satt i gang en storstilt oppgradering av alt produksjonsutstyr fra ullvask til nøsting av ferdig garn. Siden 2000 har bedriften investert for ca 105 mill NOK i maskiner og utstyr. Bedriften framstår som noe av det mest moderne i sitt slag.

2006

Bedriften skiftet navn til SANDNES GARN AS

2009

SANDNES GARN AS endret forretningside til delvis avvikling av produksjon av garn til andre industribedrifter, og satset for fullt på produksjon av håndstrikkegarn.

SANDNES GARN AS nå og framover
SANDNES GARN AS produserer både kardegarn og kamgarn.
I kardegarn prosessen brukes det for det meste norsk høstull. Den kjøpes inn ubehandlet fra klipp av sauen, og blir vasket før ullen kardes og spinnes til tråd, som igjen tvinnes, farges og nøstes. I dag er den største kvaliteten innen kardegarn, FRITIDSGARN.
Som råvare til kamgarn-spinneriet kjøpes ull som er vasket og kjemmet. Dette kan være norsk ull, som i PEER GYNT, men det meste kommer fra Uruguay i Sør Amerika. Råvaren går først gjennom våre forberedelses maskiner (strekken) før den blir spunnet til tråd. Videre hesples, farges og nøstes den. De største kamgarn-kvalitetene er SMART, SISU, PEER GYNT og BABYULL LANETT.
SANDNES GARN AS leverer også alpakka- og bomullsgarn. Disse kvalitetene blir kjøpt inn ubehandlet på spoler og blir hesplet, farget og nøstet i fabrikken.

Eierforhold

Holdingselskapet Sandnes Uldvarefabrik AS eier 100 % av Sandnes Garn AS, som også eier Skibladner DA (bygning og tomt) og Nye Strikkedilla AS (butikk i Oslo City).
Holdingsselskapet eies 10 % av Aal AS, og resterende 90 % av Harald Mjølne som også er adm. direktør i Sandnes Garn AS

Forretningside

Vi skal være ledende på design innen håndstrikk, der vi skal dekke de viktigste målgrupper, men også tendere mer mot fashion design. Vi lager strikkeoppskrifter som selges sammen med våre garnkvaliteter.
Vår hoved profilering er gjennom ca 25 magasiner vi gir ut årlig. Magasinene skal tydelig vise våre design, men skal og inspirere.
Vi vil fortsette produksjonen i våre lokaler på Foss Eikeland, og vil prioritere å ha det mest moderne produksjonsutstyr tilgjengelig. Det planlegges nå oppgradering av fargeri- og nøsteavdelingen.
Våre salgskanaler er hovedsakelig direkte til garnbutikker i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Til øvrige land selger vi via grossister. Vi selger også noe direkte til kunde via egen nettbutikk, men det er ikke prioritert fordi vi ønsker å støtte garnbutikkenes posisjon som fagbutikk som kan tilby strikkehjelp til de som måtte trenge det.
Vårt garn skal være basert på naturfiber. Tidligere var norsk ull dominerende, men nå etterspør en mer ull med tynnere fiber som er mykere og klør mindre.
Vårt mål er å være tilnærmet 100% leveringsdyktige på våre viktigste merkevarer som SMART, BABYULL LANETT, SISU, FRITIDSGARN, MANDARIN PETIT og ALPAKKA. Vår styrke skal være design, kvalitet, leveringsdyktighet.

Oppsummering

 • Etablert 1888 i Sandnes sentrum.
 • Flyttet i 1980 til Foss Eikeland i Sandnes kommune, hvor vi fortsatt er.
 • Nye eiere i 2000.
 • Sluttet med industrigarn i 2009.
 • Var årets bedrift i Rogaland i 2014.
 • Eiere kjøpte tomt og bygning i 2014.
 • Omsetning i 2015 235 mill nok.
 • Solgte 700 tonn garn i 2015
 • Eksportandel garn 20%, der største eksportland er Danmark, Sverige og Island
 • Antall ansatte 96 personer
 • Adm. direktør Harald Mjølne er også hovedeier.

Våre viktigste satsningsområder er design, kvalitet og leveringsdyktighet.

Mine favoritter

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.